2015. november 30., hétfő

Ajtóbanállós

Van ez az izé, "udvariassági forma", hogy az ajtóban előreengeded a másikat. Én erről azt gondolom,

hogy ne állj meg előttem, hanem mennyé tovább! ne álld el az utat, csak akadályozol a mozgásban, köszönöm, ki tudok menni az ajtón magamtól is!

Na. Nem tiltakozom ám az egész rendszer ellen, én is örülök az ilyen apró udvariasságnak, csak mégis inkább nem kéne. Néhány jótanács, ilyen ajtóhoz érős esetekre.

- ha férfiből vagy, és nővel mész olyan helyre, ahol a nő még nem járt, te menj előre, légy határozott, különben a nő a nő azt találja hinni, hogy te se mersz bemenni.

- ha ketten értek oda egy ajtóhoz, amin tolva lehet bejutni, és az ajtó egy ember széles, akkor ne nyúlj be, ne álld el félig az utat, és ne próbáldd nyújtott karral megtartani az ajtót, miközben a másik próbál átnyomakodni melletted, sokkal egyszerűbb, ha bemész az ajtón, rögtön be is fordulsz és bentről nyitva tartod az ajtót, a másik pedig kényelmesen besétál.

- ha 2-nél többen értek oda az ajtóhoz, akkor akár egy irányból érkeztek, akár jönnek szembe is, csak akkor engedd (be a szemből érkezőket és) előre a többieket, ha az ajtót húzni kell, különben visszajutunk az előző esethez.

A létező legszerencsétlenebb helyzet pedig, amikor odaérsz az ajtóhoz, mögötted is vannak, szembe is jönnének, kinyitod az ajtüt, mellé állsz, hogy előreengedd az embereket, és másodpercek telnek el azzal, hogy senki nem megy át, mert a szemben álló felek egyhelyben toporognak, és arra várnak, hogy majd a másik elindul, de persze egyszerre rezdülnek, ezért megint mindenki megáll, pedig valakinek át kell mennie...

2 megjegyzés:

Tomi írta...

Épp azért engedném előre a nőt, hogy lássa, nyugodtan bemehet, mivel ha valami rá nézve kevésbé előnyös szituáció lenne várható, akkor mennék én előre.

Unknown írta...

Bori, nagyon örülök, hogy ezt megírtad! :D egyrészt ez a legjobb, amit ma olvastam, másrészt már régi vágyam, hogy ezek a szerintem is így lévő szabályok rögzítve legyenek. :D köszi!